Tavat ja uskomukset

Kalmakoira

Kalmakoira on aavemainen suuri musta koiraeläin, joka ulkomuodoltaan muistuttaa hieman sutta ja sillä kerrotaan olevan keltaiset kiiluvat silmät. Kalmakoiran uskotaan olevan yksi pahimmista kuolemanenteistä, ellei jopa pahin. Näkijälleen se tuo pahaa onnea ja ennustaa äkillistä kuolemaa.


Thestralin näkeminen

Thestral kuuluu yhtenä rotuna siivekkäisiin ratsuihin. Se on siivekäs, hevosta muistuttava taikaeläin, joka on pääasiassa musta ja niin laiha, että se näyttää lähinnä luurangolta. Siivet muistuttavat lepakon siipiä. Veri houkuttelee thestraleja, mutta ne eivät kuitenkaan ole petoja vaan raadonsyöjiä. Thestral on vaarallinen vain uhattuna ja sen häntäjouhta voidaan käyttää taikasauvan ytimenä.

Muista siivekkäistä ratsuista poiketen thestralin voi nähdä ainoastaan ne ihmiset, jotka ovat nähneet kuoleman. Thestralia pidetään myös epäonnen ja väkivaltaisuuden enteenä juuri sen takia, että olennon pystyvät näkemään vain kuolemaa todistaneet henkilöt.


Ankeuttajan suudelma

Ankeuttajan suudelma tarkoittaa, että ankeuttaja imee uhriltaan sielun suun kautta. Sitä on toisinaan käytetty tuomiona rikollisille ministeriön toimesta. Ankeuttajan suudelmaa pidetään pahempana, kuin itse kuolemaa. Uhrit jäävät suudelman jälkeen niin sanotusti vegetatiiviseen tilaan: keho on kuin elävä kuori, mutta sielu on pysyvästi kadonnut. On myös mahdotonta palata maailmaan takaisin haamuna, kun on joutunut ankeuttajan suudelman uhriksi, sillä haamuksi muuttuminen vaatii ihmiseltä sielua.


Hengenvelka

Velhon tai noidan pelastaessa toisen hengen, muodostuu näiden välille niin sanottu side, jossa pelastettu on henkensä velkaa pelastajalleen. Mikäli pelastaja kuolee ennen kuin velallinen on hyvittänyt pelastuksensa, siirtyy velka jollekin pelastajan rakastamalle tai rakastamille ihmisille.


Rikkumaton vala

Rikkumaton vala on taioin vahvistettu sopimus kahden ihmisen välillä toisen henkilön luvatessa toiselle jotakin. Mikäli lupauksen vannonut henkilö rikkoo valan, on seurauksena kuolema. Vala solmitaan kahden henkilön välille niin, että osapuolet ottavat toisiaan kädestä kiinni ja kolmas henkilö, eli sitoja, asettaa taikasauvansa kahden muun käsien päälle. Osapuolista toinen kysyy valan antavalta henkilöltä, lupaako tämä tehdä jotakin, johon vastataan myöntävästi. Sitojan sauvasta purkautuu tämän jälkeen nauhankaltainen liekki ja se kiertyy sopijaosapuolten käsien ympärille sinetöiden lupauksen.


Salaisuudenhaltija ja uskollisuusloitsu

Henkilö, joka on valittu vartioimaan jotakin uskollisuusloitsulla suojattua salaisuutta. Salaisuutta ei saa tietää kukaan, ellei salaisuudenhaltija päätä itse kertoa sitä. Salaisuutta ei voida myöskään pakottaa kertomaan totuusseerumin tai komennuskirouksen avulla. Mikäli salaisuudenhaltija kuolee, kaikista henkilöistä, joille hän on salaisuuden paljastanut, tulee salaisuudenhaltijoita.

Uskollisuusloitsu on vaikea ja mutkikas taika, jonka avulla pystytään piilottamaan esimerkiksi talo. Taian avulla salaisuus suljetaan yhden ihmisen sisään ja hänestä tulee tällöin salaisuudenhaltija, joka voi kertoa salaisuuden muille. He, joille salaisuudenhaltija on salaisuudesta kertonut, eivät pysty kertomaan sitä eteenpäin.