Hurmelähde & Pikku Hurmelähde

Hurmelähde on rakennettu roomalaisten aikaan kuumien lähteiden ympärille. Kylä on pieni ja viihtyisä, vaaleasta kivestä rakennettu. Sen suurimmat rakennukset ovat aivan keskustassa. Kylän läpi kulkee kapea, rauhakseen virtaava Laulavanketun virta. Keskustassa kylpylä sijoittuu virran molemmin puolin ja rakennukset yhdistyvät kivisen sillan kautta keskenään. Kylpylän ympärille sijoittuvat kyläkauppa, asuinrakennuksia, istutuksia ja puita, erilaisia pikku putiikkeja ja muutama pubi. Itse kylä on aidattu luonnonkivimuurilla, joka on matalarakenteinen ja paikoin sortunut. Kylästä viettää kolme tietä pois. Yksi avaa tien suoraan Tylyahoon ja Tylypahkan suuntaan, toinen luonnonkiviaidan viereen sijoittuneelle pienelle maalaiskylälle ja kolmas nummille. Ensinnä mainitun tien alkupäähän sijoittuu viehättävä puurakenteinen talli, joka tarjoaa kuljetuksia sekä Tylyahoon että takaisin Hurmelähteeseen.

Hurmelähteen kylkeen on sijoittunut Pikku Hurmelähde, jonka toinen laita hipoo lehtimetsän laitoja. Pikku Hurmelähde on vaatimaton kylä, hyvin maalaismainen ja olkikattoinen, vähäosaisempien alue. Puisten rakenteiden ja talojen pihoilla saattaa käyskennellä kanoja, vuohia ja lampaita. Jokunen lehmäkin voi löytyä. Kaduilla saattaa kulkea kyläläisten koiria ja muita lemmikkejä vapaasti. Hurmelähteen paremmisto karttaa mielellään Pikku Hurmelähteen alueita pitäen sitä moukkien ja ala-arvoisten seutuna.

Huolimatta Pikku Hurmelähteen kärsimästä hieman huonosta maineesta, on kylä viihtyisä, vaikkakin vailla suojaa Hurmelähteen sortuneen kiviaidan tapaan. Pikku Hurmelähteellä on kuitenkin omat rikkautensa, nimittäin kapeat polut, jotka viettävät pienemmille luonnon kuumille lähteille. Näillä lähteillä kukin löytänee oman rauhaisan paikkansa lehdon tai metsän siimeksestä.


Kuumat lähteet

Kuumilla lähteillä on kansanuskomuksissa laaja historia. Niillä on positiivisia terveysvaikutteita, sillä vesiin on sekoittunut muun muassa erilaisia mineraaleja, jotka hoitavat ihoa ja kehoa. Lämmin vesi rauhoittaa ja rentouttaa kipeytyneitä lihaksia siinä missä rikkikin. Rikki ehkäisee tulehduksia, auttaa reumavaivoihin ja erilaisiin iho-ongelmiin. Raudan uskotaan puolestaan vahvistavan verta ja vastustuskykyä, se myös helpottaa nivelrikon aiheuttamia kipuja. Magnesium parantaa haavoja, litium auttanee unettomuuteen ja kohentaa mielialaa. Yhdessä nämä parantavat verenkiertoa, hoitavat kehoa ja mieltä.

Hurmelähteen kuumista lähteistä vesi on johdettu altaisiin, joissa osasta pystyy istumaan ja nauttimaan oloista, osassa pystyy jopa uimaan. Altaita on erikokoisia, toiset syvempiä ja toiset matalampia. Jotkut altaista ovat hieman viileämpiä ja jotkut lämpimämpiä. Pikku Hurmelähteen läheiseen alueeseen kuuluvat lämpimät lähteet, jotka ovat kelpoja uimiseen ja peseytymiseen. Tällaiset ovat miellyttäviä paikkoja myös rentoutua. Näihin kuumalähde ei pulppua suoraan, vaan virtaa muodostaen altaan yhdessä kylmänlähteen kanssa sekoittuen sopivan lämpöiseksi.


Paikkoja Hurmelähteessä

Pyhän Mirielin lähteet
Tallit
Saippuapuoti Putipuhdas Lempevä
Pub Hurmaja
Kyläkauppa
Hurmelähteen dojo