Perustuuko pelaaminen opaskirjoihin, joissa on valmiit maailmat ja hahmot?
Ei, tekstipohjainen internetroolipelaus ei perustu kaupassa myytäviin opaskirjoihin, joihin törmää pöytäroolipelien parissa. Kaikki tarvittava tieto on lähes poikkeuksetta tarjolla pelin sivustolla, täysin ilmaisessa muodossa.
Jotkin pelit, fanipelit, pohjautuvat kuitenkin valmiiksi kehiteltyihin maailmoihin ja joskus on jopa mahdollista pelata valmiiksi kehitellyillä hahmoilla. Ei ole siis lainkaan tavatonta pelata Tylypahkaan sijoittuvassa pelissä, jossa olisi mahdollista pelata Harry Potterilla. Useinmiten fanipeleissä pelaajat kehittelevät kuitenkin omat hahmonsa valmiiseen maailmaan, eivätkä lainaa valmiita hahmoja.

^ Ylös

Maksaako pelaaminen?
Nettiyhteyksiä lukuunottamatta ei senttiäkään. Juuri se tekee tästä harrastuksesta entistä hienomman. Periaatteessa joku voisi halutessaan yrittää repiä osallistumis-/jäsenmaksuja pelissään, mutta ainakaan ylläpito ei ole koskaan törmännyt moiseen. Tienaaminen ei ole tämän harrastuksen tavoitteena.

^ Ylös

Mitä tarvitsen aloittaakseni pelaamisen?
Tietokoneen, nettiyhteyden ja innostusta kirjoittamiseen.
Toiseksi sinun tulisi löytää joko pelikumppani/kumppaneita tai roolipeli, johon haluaisit liittyä. Tekstipohjaisen internetroolipelauksen ainoa edellytys on, että siihen tarvitset aina seuraa - yksin pelaaminen ei onnistu.

^ Ylös

Velvoittaako roolipeliin liittyminen minut johonkin?
Kun liityt roolipeliin, sinun oletetaan myös pelaavan siellä. Aktiivisuudesta on eri peleissä eri vaatimuksia, mutta ei kenenkään odoteta istuvan jatkuvasti tietokoneen ääressä. Kun aloitat pelaamisen jonkun kanssa, voitte vaikka sopia keskenänne vastausajoista. Joidenkin kanssa sopii yksi peliviesti päivässä, toisinaan taas kuukaudenkaan tauko ei haittaa mitään. Suositeltavaa olisi kuitenkin piipahtaa roolipelissä viikoittain ja peleihin olisi kohteliasta vastata aina mahdollisimman pikaisesti.
Lisäksi liittyessäsi peliin sitoudut noudattamaan sen sääntöjä. Muistathan aina lukea pelin säännöt ennen liittymistäsi! Myös käyttäessäsi pelin foorumia, chattia tai IRCiä sitoudut samalla noudattamaan myös näiden alustojen sääntöjä. Muistamalla nettietiketin säännöt pärjäät kuitenkin pitkälle.
Jos sinusta kuitenkin tuntuu, ettet enää jaksa, ehdi tai halua pelata roolipelissä, voit aina erota sieltä.

^ Ylös

Miksi kuulen tekstipohjaisesta internetroolipelauksesta vasta nyt?
Tekstipohjainen internetroolipelaus rantautui Suomeen nykyisessä muodossaan tiedettävästi 1990-luvulla, joten iällisesti se on vielä nuori. Myöskin pelaajakanta koostuu keskimäärin alle 20-vuotiaista, joten harrastus ei sen tähden ole liiemmin organisoitua. Koko ajan olemme kuitenkin saaneet enemmän ja enemmän näkyvyyttä ja se linja myös toivottavasti jatkuu, jotta saisimme tämän mainion harrastuksen mahdollisimman laajaan tietouteen!

^ Ylös

Puhutte jatkuvasti pelaamisen hyvistä puolista, mutta onko sillä haittoja?
Kaikella on aina kääntöpuolensa ja mistä tahansa löytää myös niitä huonoja puolia, kuten myös tekstipohjaisesta internetroolipelauksesta.
Käytännössä ainoaksi ja ainakin suurimmaksi haitaksi, minkä harrastaminen voi pahillaan aiheuttaa, on nettiriippuvuus. Yllättäen tietokoneelta nouseminen voi käydä aina vain vaikeammaksi ja vaikeammaksi, kunnes pian huomaatkin nipistävän aikaa yöunistasi koneella olon tähden. Nettiriippuvuus voi kuitenkin kehkeytyä mitä tahansa tietokoneella tehtäessä, joten riski ei kosketa pelkästään roolipelaamista. Välttääksesi koukuttumista voit säätää itsellesi vaikkapa aikarajan, jonka saat päivässä tai viikossa olla tietokoneella. Myös maalaisjärjen avulla voit välttää riippuvuuden.

Toinen erittäin epätodennäköinen mutta silti mainitsemisen arvoinen asia on todellisuuden ja roolipelien rajan hämärtyminen. Tekstipohjaisten internetroolipelien parissa tällaisiin tapauksiin ei tiedettävästi ole törmätty, mutta 1990-luvulla larppauksen parissa esiintyi pari tällaista tapausta. Kuitenkin ihminen, joka ei enää erota pelimaailmaa todellisuudesta, on alunperinkin liennyt epätasapainoinen yksilö. Tällaiselle henkilölle heittäytyminen mielikuvitusmaailmaan voi laukaista skitsofreenisiä oireita, millä voi olla haitallisia seurauksia.
Kaikille roolipelaaminen ei sovellu, mutta turhia ennakkoluuloja ja pelkoja ei suotta kannata vaalia.

^ Ylös

Voinko liittyä roolipeliin todellisuuden henkilöllä tai valmiilla hahmolla, esim. Harry Potterilla?
Riippuu täysin pelistä. Yleensä et, sillä peleihin liityttäessä edellytetään keksimään oma hahmo. Tietenkin virallisten roolipelien ulkopuolella, esimerkiksi messengerin välityksellä tapahtuvassa pelaamisessa käytännössä mikä tahansa on mahdollista. Fan fictiota edustavissa peleissä on kuitenkin toisinaan mahdollista pelata jo olemassaolevalla hahmolla tai todellisuuden henkilöllä. On kuitenkin kyseenalaista, onko tämä moraalisesti tai edes laillisesti oikein. Aina on siis suositeltavampaa kehitellä täysin oman mielikuvituksensa tuotetta oleva hahmo - muutkin arvostavat sitä enemmän!

^ Ylös

Minulta vaaditaan kuvaa hahmolleni, mistä saan sellaisen?
Yleisin ja suositeltavin vaihtoehto on, että piirrät sen itse, joko alusta loppuun saakka tai käyttämällä valmiita kuvapohjia. Jos tämä kuitenkin tuntuu täysin mahdottomalta, voit koettaa onneasi ja pyydellä ystäviltäsi tai ihmisiltä netissä, josko joku piirtäisi kuvan hahmostasi.

Joissakin peleissä on myös "luvallista" käyttää netistä löydettyjä valokuvia. On kuitenkin laitonta kopioida netistä toisen ottamia valokuvia kysymättä lupaa. Kysythän siis aina ensin luvan kuvan käyttöön, muutoin rikot tekijänoikeuslakia! Jos olet itse ottanut valokuvan, sinulla on täydet oikeudet siihen.
Vaikka valokuvien käyttö on perin yleistä etenkin ulkomailla, suosittelisin vakaasti miettimään asiaa useamman kerran, etenkin lailliselta kantilta.

^ Ylös

Miksi harrastuksesta käytetään useita eri termejä?
Tekstipohjainen internetroolipelaaminen on Suomessa vielä suhteellisen tuore harrastus, eikä pelaajakunnalle ole ollut tarjolla selkeää infosivustoa. Eri piireissä on yhä tänäkin päivänä käytössä erilaisia termejä, mutta suositeltavaa olisi käyttää termiä "tekstipohjainen internetroolipelaaminen" ainakin virallisissa yhteyksissä.

^ Ylös

Voinko pelata ilman roolipeliin liittymistä?
Kyllä voit. Esimerkiksi kaverin kanssa voi täysin hyvin roolipelata sähköpostin välityksellä. Roolipeliyhteisöt tarjoavat kuitenkin ilmaiseksi valmiin maailman, peliseuraa ja virikkeitä, joten miksipä et käyttäisi niiden etuja hyväksesi?

Online

Paikalla 2 vierasta ja ei kirjautuneita

Copyright © Roperinki 2015

Go to top