A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

A

Admin
Katso Ylläpitäjä

Aihe
Aihe voi tarkoittaa useaakin asiaa, mutta foorumipelien parissa sillä viitataan usein yhteen peliaiheeseen, topiciin, threadiin, töpöön.

Aikajana
Aikajana listaa hahmon käymät pelit aikajärjestyksessä menneisyydestä tulevaisuuteen. Auttaa pelaajia pysymään kärryillä hahmon kokemista tapahtumista ja siitä, missä järjestyksessä kaikki tapahtui. Menneisyyteen sijoittuvaa peliä pelatessa tulee muistaa, ettei hahmo voi tietää tulevaisuudessa kuulemiaan tai kokemiaan asioita.
Aikajana-käytäntö ei ole vielä saanut vankkaa jalansijaa kaikissa peleissä, mutta on yleistymään päin. Hahmon aikajanan voi myös kirjoittaa ylös vaikkapa samaan yhteyteen hahmon muiden tietojen kanssa.

Autohittaus
Toisen hahmon ohjailu tai ns. toisen hahmolla pelaaminen on lähes poikkeuksetta kiellettyä. Saatetaan sallia pienissä määrin ja silloin, jos pelaajat ovat siitä etukäteen sopineet. Pätevän pelaajan tulisi kyetä pelaamaan ilman autohittausta.

^ Ylös

C

Charp
Chat action role playing, viittaa chatissa pelattaviin roolipeleihin.

Copycat
Tarkoittaa henkilöä, joka on kopioinut jotain luvattomasti kerran tai useimmin. Hyvin ikävä leima, jollaista ei kannata itselleen hankkia. Laiton kopioiminen on Suomen tekijänoikeuslain vastaista toimintaa.

^ Ylös

E

Elitisti
Henkilö, joka pitää itseään muita parempana ja katselee toisia nenänvarttansa pitkin.

Event-peli
Vain tietyn ajan voimassa oleva peliaihe, jossa on usein poikkeuksellista toimintaa. Pelissä voidaan esimerkiksi jakaa hahmoille merkittäviä esineitä tai niissä voidaan pelata sotatilanteita. Tavallisesti ainoastaan pelin ylläpito voi järjestää event-pelejä.

^ Ylös

F

Farp
Forum action role playing, viittaa foorumissa pelattaviin roolipeleihin. Muissa yhteyksissä termillä on myös muita merkityksiä.

Feikkaus, feikkaaja
Toisena henkilönä esiintymistä, joka on ehdottoman kiellettyä kaikkialla. Rangaistuksena usein pelistä erottaminen.

Floodaus
Katso Pusku

^ Ylös

G

Gamemaster
Katso Pelinjohtaja

Genre
Tyylilaji tai lajityyppi. Genrejä löytyy lähes kaikkialta, myös tekstipohjaisten internetroolipelien parista. Esimerkiksi koulumaailma, eläinpelit ja fan fiction ovat pelimaailman genrejä.

^ Ylös

H

Hahmoesittely
Hahmosi esittely, kattaa sisäänsä ainakin hahmon nimen, iän, sukupuolen, luonteen ja ulkonäön. Esittelyihin vaaditut tiedot ovat pelikohtaisia.

Hahmoraja
Rajoitus siitä, kuinka monta hahmoa yhdellä pelaajalla saa olla kyseisessä pelissä.

Hidas pelityyli
Katso Offline

Hittaus, hittaaminen, hittaaja
Katso Autohittaus

Huone
Chateissa voi törmätä huoneisiin, jotka ryhmittelevät pelaamista. Esimerkiksi eri paikoille (kylä, metsä jne.) voi olla omat huoneensa.

^ Ylös

I

IN-game
Pelialue, jossa hahmoilla pelataan. Pelaajien väliset keskustelut ja suunnittelut eivät siis tapahdu täällä.

^ Ylös

J

Jakautuminen
Hahmon oleminen useassa paikassa yhtäaikaa. Tämä on sallittua pelirajoitusten puitteissa. Joissakin pelipaikoissa hahmo ei saa jakautua lainkaan ja näin ollen sillä saa olla yhtäaikaisesti meneillään ainoastaan yksi peli. Toisissa paikoissa on olemassa pelirajoituksia, jotka määräävät yhtäaikaisten pelien kattorajan (esim. hahmolla saa pelata yhtäaikaisesti kahdessa pelissä). Joissakin peleissä pelimäärää ei ole rajoitettu lainkaan, mutta silloin erityisesti olisi hyvä pitää itselleen selvänä pelien keskeinen aikajärjestys (katso Aikajana).

^ Ylös

K

Kanava
IRC:ssä sijaitseva keskusteluhuone. Usein roolipelillä on omat kanavansa pelaamiselle ja keskustelulle.

K-peli
Nuoremmille haitallista materiaalia sisältävä peli.

Kuvapohja
Värityskirjamainen ääriviivakuva, johon voi kuvankäsittelyohjelmalla muokata oman hahmonsa ulkonäön hahmoesittelyä varten.

^ Ylös

M

Mary Sue, Gary Stu
Täydellinen hahmo, joka tietää aina miten toimia ja osaa ratkaista tilanteen kuin tilanteen. Luultavasti kaunis ja rahakaskin, mutta tosiasiassa pelkästään persoonaton, tylsä ja epäinhimillinen luomus. Älä luo Mary Sueta tai Gary Stuta.

Metapelaaminen
Pelaamista, jossa hahmo tietää kaiken minkä pelaajakin, vaikkei olisi sitä pelien kautta selville saanut. Kiellettyä käytännössä aina ja kaikkialla.

Moderaattori
Moderaattori toimii foorumilla ylläpitäjän (adminin) apulaisena. Usein "modella" on oikeus viestin poistamiseen ja muokkaamiseen, aiheiden siirtämiseen, lukitsemiseen ja kiinnittämiseen. Tavallisesti moderaattori myös seuraa, ettei pelissä tapahdu sääntörikkomuksia.

Monistus
Katso Jakautuminen

Munchaus
Hahmostaan voittamattomaksi tai haavoittumattomaksi tekemistä. Vaikka hahmosi olisi kuinka hyvä tahansa taistelussa, ei voittamattomia hahmoja katsota hyvällä. Ole siis kohtuullinen ja kiinnitä huomiota siihen, että omakin hahmosi voi joskus loukkaantua tappelutilanteissa.

^ Ylös

N

Nopea pelityyli
Katso Online

NPC, Non-Playable Character
Hahmo, jolla ei ole pelaajaa eikä sillä voi pelata. Esimerkiksi pelimaailman kuningas voi olla tarinan kannalta olennainen hahmo, mutta kukaan ei varsinaisesti pelaa sillä.

^ Ylös

O

Off-game
Alue, jossa ei tapahdu pelaaminen, vaan pelaajien väliset keskustelut.

Offi, Offaus
Offi tarkoittaa peliviestin yhteydessä olevaa pelaajien välistä kommunikointia, joka tavanomaisesti erotetaan peliviestistä erityismerkein. Esimerkiksi: [Anteeksi vastauksen kesto, tietokoneeni meni rikki.]

Offline
Pelityyli, jossa peliin vastaaminen tapahtuu hitaasti ja usein myös pidemmin viestein. Suosittu pelitapa erityisesti foorumeissa käytävissä peleissä.

Online
Pelityyli, jossa pelaaminen tapahtuu nopeasti ja usein myös lyhyin viestein. Suosittu pelitapa erityisesti chat- ja IRC-peleissä.

OC, Original Character
Alkuperäinen Hahmo, jonka pelaaja on luonut alusta loppuun saakka itse, ilman minkäänlaisia lainauksia.

OOC - Out of character, "ulkona hahmosta"
Joissakin paikoissa OOC viittaa alueisiin, joissa pelaajat voivat keskustella keskenään.
OOC voi kuitenkin myös tarkoittaa pilailupeliä, joissa pelataan täysin hahmon luonteen vastaisesti. OOC-pelit eivät ole normaalitapauksissa sallituja, vaan pelistä riippuen niitä voidaan pelata esimerkiksi pelaajien keskustelupuolella tai erityistilaisuuksissa. Otahan aina pelin ylläpitäjältä selvää, ovatko OOC-pelit sallittuja, ennen kuin aloitat sellaisen!

^ Ylös

P

Peeloilu, peelo
Asiaton käyttäytyminen, sekoilu negatiivisessa mielessä.

Pelinjohtaja
Pelinjohtaja on pöytäroolipeleistä juontunut ylläpitäjän muoto, joka on käytössä vain harvoissa peleissä. Pelinjohtaja hoitaa ylläpitäjän aseman lisäksi "pelin johtamisen", eli on mukana suunnittelemassa ja vetämässä jokaista peliä. Usein pelinjohtajia käyttävät pelit ovat juuri pöytäroolipelaajien kehittelemiä nettiversioita omille peleilleen. Tavallisesti ne eivät kuulu tekstipohjaiseen internetroolipelaamiseen.

Pelirajoitus
Pelirajoitukset rajoittavat jakautumista siinä määrin, että ne määrittelevät, monessako pelissä hahmosi saa yhtäaikaisesti olla. Esimerkiksi jossakin roolipelissä voisi olla pelirajoituksena kaksi peliä, jolloin yksi hahmosi saisi olla yhtäaikaisesti kahdessa pelissä.

PBP, Play-By-Post
Englanninkielinen termi, joka tarkoittaa "pelaamista viestein", eli tekstipohjaisia internetroolipelejä.

Poliisi
Katso Moderaattori

Pusku
Useiden aiheiden tai viestien peräkkäin laitto pelialustalla. Usein kiellettyä erityisesti foorumia pelialustana käyttävissä roolipeleissä.

^ Ylös

R

RC, Random Character
Sattumanvarainen hahmo. Tällaisia hahmoja saatetaan ottaa mukaan vain yhden pelin ajaksi, eikä niitä suunnitella sen enempää (toisin kuin NPC-hahmoja).

Repliikki, repla
Yksi kirjoitettu vastaus peliin. Termi juontuu englanninkielisestä sanasta "reply", vastaus/vastata.

Rooli, roolaus
Rooli ja roolaus tarkoittavat pelimaailmassa yhtä peliviestiä.

Rope
Lyhenne sanasta roolipeli.

RPG
Role Playing Game eli roolipeli.

^ Ylös

S

Sisäpiiri
Sisäpiiri on yleensä porukka, jonka jäsenet pelaavat usein vain keskenään ja tapaavat katsoa uusia jäseniä nenäänsä nyrpistellen. Arvatenkin sisäpiirien muodostumista yritetään estellä, sillä se saattaa karkoittaa uudet pelaajat.

Sisäsiittoisuus
Katso Sisäpiiri

Sivuhahmo
Sivuhahmo toimii täydentävänä hahmona pelaajan omille hahmoille. Niitä voi ohjailla pelin ohessa, mutta niillä ei kuitenkaan varsinaisesti oteta pelihahmoksi. Sivuhahmojen määrää ja käyttöä voivat erikseen rajoittaa roolipelin säännöt.

Spammaus
Monen yleensä turhan viestin lähettäminen peräkkäin. Tämä on usein kiellettyä ja sitä katsotaan pahalla.

Suljettu peli
Jotkin roolipelit voivat ottaa mukaansa vain tietyn määrän pelaajia, jonka jälkeen se muodostuu suljetuksi peliksi. Tällöin uusia jäseniä otetaan vastaan ainoastaan jonkun vanhan pelaajan poistuttua pelistä, jos silloinkaan. Suljettuja pelejä ovat myös roolipelit, joihin pääsevät liittymään ainoastaan kutsutut pelaajat. Usein suljetuissa peleissä on olemassa jo ennalta suunniteltu juoni, joka on tarkoitus pelata läpi.

^ Ylös

T

Tarinaroolipelaus
Yksi harrastuksemme lempinimistä. 

Turvamies
Katso Moderaattori

Työntö
Katso Pusku

^ Ylös

V

VIP, vippi
Katso Munchaus

^ Ylös

Y

Ylläpitäjä
Henkilö, joka ylläpitää peliä. Usein hän on myös luonut mahdolliset sivut ja pelialustat sääntöineen, maailmoineen ja pelattavine lajeineen. Ylläpitäjällä on oikeus päättää peliänsä koskevista asioista.

Online

Paikalla 3 vierasta ja ei kirjautuneita

Copyright © Roperinki 2015

Go to top